Διήμερη Εκδρομή Ομάδας στον Κοπανό Νάουσας

0
1701

Μια εκδρομή έξω από τα συνηθισμένα πραγματοποίησε η 5η Ομάδα Προσκόπων Βεροίας το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου 2020 λίγο πριν υπάρξει η απαγόρευση δραστηριοτήτων σε προσκοπικά τμήματα και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν το πρωί του Σαββάτου 7/3 αναχωρήσαμε με πολύ καλή διάθεση από την εστία μας για να ανακαλύψουμε την περιοχή του Κοπανού – Λευκαδίων.

Μόλις φτάσαμε και τακτοποιηθήκαμε στον χώρο που θα μας φιλοξενούσε ξεκινήσαμε οδικώς να επισκεφτούμε δύο από τους περίφημους Μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων, όπου διασώζεται εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφικός διάκοσμος των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων καθώς και το θέατρο της αρχαίας Μίεζας. Στην ξενάγησή μας, μας δόθηκαν πληροφορίες για τον τρόπο ανασκαφής, τους κινδύνους κατά την ανασκαφή, τον τρόπο με το οποίο έφτιαχναν τα χρώματα και τον τρόπο που έκοβαν με ακρίβεια το μάρμαρο στην αρχαιότητα.

Κατόπιν ξεναγηθήκαμε στη Σχολή του Αριστοτέλους στη Μίεζα, όπου μέσα σε παραδεισένιο τοπίο διατηρούνται τα κατάλοιπα του χώρου διδασκαλίας του Αλεξάνδρου και των ομηλίκων του από το μεγάλο φιλόσοφο. Εκεί, μας μίλησε η κ. Κελεσμήτου Χρύσα για τη συμβολή της διδασκαλίας του Αριστοτέλη στην πολιτική και τη φιλοσοφία. Έπειτα, παρακολουθήσαμε ταινία σχετικά με τις Νύμφες στις οποίες ο χώρος της σχολής είναι αφιερωμένος, και τέλος, επισκεφτήκαμε τον καταπράσινο χώρο της σχολής (το Νυμφαίο).

Με το πέρας της επίσκεψης μας αυτής και φτάνοντας στον Κοπανό ξεκίνησε αμέσως ένα μεγάλο παιχνίδι γνωριμίας με την περιοχή. Το μεσημέρι η ώρα της δημιουργικής απασχόλησης περιελάμβανε ζαχαροπλαστική κατ’ ενωμοτίες όπου καθεμία έφτιαξε το δικό της σοκολατένιο κέϊκ που ήταν και το απογευματινό μας. Ακολούθησε ένα μεγάλο παιχνίδι με στίβο περιπέτειας κλιμακούμενων δοκιμασιών το οποίο οργάνωσαν και ¨τρέξανε¨ με μεγάλη επιτυχία τα στελέχή μας. Η συνέχεια περιελάμβανε νυκτερινή πορεία μέσα σε ένα πανέμορφο μονοπάτι όπου δίπλα μας έρεε ένας παραπόταμος του Όλγανου. Εκεί θαυμάσαμε την ηρεμία της φύσης αλλά και το παιχνίδι του νερού με τον ορεινό όγκο. Πλάι σε όλα αυτά, και με παρέα τους φακούς μας είχαμε την ευκαιρία να συνδυάσουμε την βραδινή μας βόλτα με λίγη εκπαίδευση στους αστερισμούς και να φτάσουμε στο πανέμορφο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής.Με την επιστροφή μας είχε έρθει η ώρα να μαζευτούμε και να ζήσουμε ένα αξέχαστο ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων δίπλα στην ζεστασιά του τζακιού παρέα με μια ζεστή σοκολάτα.

Το πρωινό της Κυριακής 8/3 αφού ξυπνήσαμε πήγαμε στην εκκλησία του χωριού και  εκκλησιαστήκαμε. Η συνέχεια του προγράμματος περιελάμβανε αθλητικά παιχνίδια μέσα στο χωριό, προσφορά στο χώρο με καθαριότητα του χώρο της κεντρικής πλατείας του χωριού και η μέρα κύλησε γοργά με την ώρα του ενωμοτιακού μαγειρέματος να κυριαρχεί και να έρχεται η ώρα της επιστροφής να μας βρίσκει κουρασμένους αλλά με περίσσια θετική ενέργεια και χαρούμενη διάθεση!!! Οι αναμνήσεις αξέχαστες, οι εμπειρίες μοναδικές και οι φωτογραφίες εδώ για να μας θυμίζουν για πάντα αυτό το Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε σε όσους μας βοήθησαν ηθικά και υλικά για την πραγματοποίηση της δράσης μας και είναι οι εξής:

  • Τον Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό-Γυμναστικό Σύλλογο Νέων Κοπανού «Η Μίεζα» και ιδιαίτερα την πρόεδρο του συλλόγου  κα.Στάρχου Γιώτα
  • κ.Ανανιάδη Γιάννη
  • κ.Αντωνιάδου Μαρία
  • κ.Κελεσμήτου Χρύσα
  • κ.Κορτσινίδου Φωτεινή
  • κ.Κραχάλα Χαρά
  • κ.Νικολαΐδη Γιωργο
  • κ.Ντουλόπουλο Δημήτρη
  • κ.Πέτρου Γιώργο
  • κ.Τζιώτα Κατερίνα

Τους ευχαριστούμε πολύ!!!

Παντελίδης Ανέστης
Αρχηγός Συστήματος