Ενδιαφέρομαι για εμένα [ ενήλικος ]

Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι να προσφέρεις εθελοντικά στην Προσκοπική κίνηση!

Δες παρακάτω πληροφορίες σχετικά με το έργο των Ενηλίκων Εθελοντών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Αν ενδιαφέρεσαι συμπλήρωσε την φόρμα στο τέλος της σελίδας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

  Ποιος είναι ο Ρόλος των Ενηλίκων στον Προσκοπισμό;

  Οι Ενήλικοι Εθελοντές εργάζονται προς την επίτευξη του σκοπού του Προσκοπισμού γι’ αυτό και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ανάπτυξή του.Τα Ενήλικα Στελέχη οδηγούν με το προσωπικό τους παράδειγμα τους νέους, προσφέρουν την πείρα και τις γνώσεις τους, ενθαρρύνουν, παρακολουθούν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια των νέων.Βοηθούν τους νέους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να αναπτυχθούν μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και εκτίμησης.

  Με ποιον τρόπο προσφέρουν οι Ενήλικες στον Προσκοπισμό;

  Τα Ενήλικα Στελέχη είναι υπεύθυνα για την διοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα παιδιά. Έχουν αρμοδιότητες οι οποίες εναλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με τις ανάγκες των τμημάτων ή του συστήματος και ορίζονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Ενηλίκου Στελέχους. Έτσι οι Ενήλικες μπορούν να ασχολούνται είτε με τη δημιουργία και πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων (παιχνίδια, εκδρομές, κατασκηνώσεις κλπ) είτε με διοικητικές εργασίες, απαραίτητες για την επιτυχή διοργάνωση των Προσκοπικών δράσεων.

  Τι κερδίζουν οι Ενήλικες από τον Προσκοπισμό;

  Το Προσκοπικό Πρόγραμμα παρέχει στους Ενήλικες Εθελοντές πολλές ευκαιρίες δράσης, προσφοράς και δημιουργικότητας. Μέσα από τη δράση τους στο τμήμα κερδίζουν φιλίες και δυνατές εμπειρίες.Τα Ενήλικα Στελέχη εφοδιάζονται με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που τους επιτρέπουν να οργανώσουν με επιτυχία τις προσκοπικές δράσεις που προσφέρουν στα παιδιά.Παράλληλα οι γνώσεις που αποκτούν είναι χρήσιμες σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

  Συχνές Ερωτήσεις

  Πληρώνονται οι ενήλικοι από τον προσκοπισμό ;

  Όχι ! Οι Ενήλικες που υποστηρίζουν την Προσκοπική Κίνηση είναι Εθελοντές. Όσα κερδίζουν όμως από τις εμπειρίες τους στην Προσκοπική Κίνηση είναι ανεκτίμητα! 

  Είναι υποχρεωτικό να φοράμε στολή ;

  Η Προσκοπική στολή είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο του Προσκόπου. Μικροί και Μεγάλοι φοράμε τη στολή μας με υπερηφάνεια. Η Προσκοπική στολή είναι μέρος του Συμβολικού Πλαισίου του Προσκοπισμού που εξυπηρετεί παιδαγωγικούς στόχους.Επιπλέον η στολή μας είναι πλέον πολύ όμορφη και μοντέρνα!Φυσικά η στολή μας προσαρμόζεται ανάλογα με τη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουμε. Έτσι η ενδυμασία μας μπορεί να αποτελείται από αναρριχιτικό εξοπλισμό, στολή κατάδυσης ή να περιλαμβάνει πέδιλα του σκι!Αυτό που σίγουρα έχουμε μαζί μας είναι το Προσκοπικό μας μαντήλι.

  Πόσο χρόνο αφιερώνουν οι ενήλικοι εθελοντές ;

  Κατά μέσο όρο οι Ενήλικες προσφέρουν 4 – 6 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυτές περιλαμβάνουν την προετοιμασία μίας δράσης και την πραγματοποίησή της

  Μπορώ να προσφέρω μόνο 2 ώρες την εβδομάδα θα μπορώ να συμμετέχω ;

  Φυσικά!Η προσφορά κάθε εθελοντή είναι πολύτιμη. Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει προσαρμόζονται στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει.

  Μου είπανε ότι στους προσκόπους υπάρχει πολύ πειθαρχία

  Όχι,Στους Προσκόπους καλλιεργείται η αυτοπειθαρχεία και όχι η πειθαρχεία. Οι διακρίσεις των ρόλων των Ενηλίκων Εθελοντών έχουν επίσης καθαρά συντονιστικό χαρακτήρα.Η αυτοπειθαρχεία είναι μία συνειδητή επιλογή που βοηθά τον άνθρωπο σε διάφορες πτυχές της ζωής του. Διακρίνεται από την πειθαρχεία που επιβάλλεται εξωτερικά χωρίς κάποια αιτιολόγηση.

  Πρέπει να είμαι ενήλικος για να έρθω στον Προσκοπισμό ;

  Όχι,Ο Προσκοπισμός είναι ανοιχτός σε όλους χωρίς να διακρίνει βάσει καταγωγής, εθνικότητας, πίστης, πολιτικών ή άλλων προτιμήσεων. Οποιοσδήποτε σέβεται και αποδέχεται τις Αρχές και τις Αξίες του Προσκοπισμού μπορεί να προσφέρει.

  Για να συμμετέχω στις δραστηριοτητες του προσκοπισμού πρέπει να έχω κάποια εξειδικευμενη γνώση ;

  Όχι,Οι Ενήλικες Εθελοντές δεν είναι επαγγελματίες παιδαγωγοί, ούτε προσπαθούν να γίνουν. Το προσκοπικό παιχνίδι είναι απλό και κατανοητό.Επιπλέον, ο Προσκοπισμός παρέχει στους Εθελοντές σειρά εκπαιδεύσεων που τους επιτρέπουν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τις προσκοπικές δραστηριότητες.

  Θα έχει κάποια άξια στο βιογραφικό μου η ενασχόληση μου με τους Προσκόπους ;

  Φυσικά!Οι περισσότεροι εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα την εθελοντική προσφορά του υποψήφιου εργαζόμενου. Επιπλέον, η εθελοντική προσφορά στον Προσκοπισμό εφοδιάζει τους Ενήλικες με δεξιότητες όπως διαχείριση κοινού και ανθρωπίνου δυναμικού, ομαδικής δράσης, στοχοθέτησης και λήψης αποφάσεων κ.α.