Ασφάλεια Δράσεων

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα για την υλοποίηση του προγράμματός του πραγματοποιεί Δράσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι Δράσεις πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες και τη μεθοδολογία του Κλάδου που ανήκει το Προσκοπικό Τμήμα και να λαμβάνουν υπόψη τις παιδαγωγικές ανάγκες των Λυκοπούλων,Προσκόπων, Ανιχνευτών και Μελών Προσκοπικών Δικτύων σε συνδυασμό με τους στόχους και τις επιδιώξεις του Τμήματος συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση τα Μέλη και οι Βαθμοφόροι του Προσκοπικού Τμήματος που συμμετέχουν στις δράσεις πρέπει να:

α. Είναι κάτοχοι Προσκοπικής Ταυτότητας, η οποία παρέχει και την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη σε κάθε μέλος του Σ.Ε.Π. και
β. Έχουν την ανάλογη με την εποχή και το είδος της Δράσης Προσκοπική Στολή και τα απαραίτητα Ατομικά Εφόδια τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή συμμετοχή στις απαιτήσεις της Δράσης

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι το παιδί μου θα είναι ασφαλές; (ιδιαίτερα όταν συμμετέχει σε δράσεις στη φύση)

Βασική προτεραιότητα για μια προσκοπική δράση αποτελεί η μέγιστη ασφάλεια των παιδιών, ακολουθώντας πιστά τους κανονισμούς ασφαλείας που προβλέπονται.

οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στο ύπαιθρο.Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.

Πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.

Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δράσης που θα υλοποιήσουμε.

Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε τουλάχιστον ένα ενήλικο στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.

Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δράσης, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα ενήλικα στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.