Η Πόλη Μας

Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη βορειοανατολικά από τις πλαγιές των Πιερίων Ορέων και τον Αλιάκμονα ποταμό, η Βέροια είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της. Μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας όπως το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η αρχαία Εβραϊκή Συναγωγή, οι πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα Οθωμανικά μνημεία σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλιές γειτονιές της Βέροιας, μαρτυρούν την αστική συνέχεια και την ιστορική διάρκεια μιας πόλης που διατηρεί το όνομά της περισσότερο από 2.500 χρόνια και η οποία συνδέθηκε με τεράστιες προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτισμού, διαμορφώνοντας ενεργά την ιστορία.

Μόλις 10χλμ από το αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, 73 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 511 χλμ από την Αθήνα, στη Βέροια, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η φύση συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία σε μια τέλεια σχέση αρμονίας.

Στη Βέροια μπορεί κανείς να βρει τόσο ξενοδοχεία όσο και ξενώνες πολυτελείας με άψογη αισθητική και σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Στην περιοχή της Βέροιας λειτουργεί επίσης μεγάλος αριθμός αγροτουριστικών καταλυμάτων, παραδοσιακών ξενώνων και οργανωμένων κατασκηνώσεων στις γύρω ορεινές περιοχές. Το εμπορικό κέντρο της Βέροιας με τα καταστήματα τυροκομικών και τοπι­κών προϊόντων, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τα παραδοσιακά εργαστήρια τοπικών εδεσμάτων θα συμπληρώσει την εμπειρία του επισκέπτη με την τοπική παρά­δοση και κουλτούρα. Ένας καφές στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία ενός τοπικού γλυκού θα ανεβάσει τη διάθεση και την ενέργεια σας για νυκτερινή διασκέδαση στα ύψη. Η ολοκλήρωση της εμπειρίας περνάει από τα εστιατόρια που με τοπικές συντα­γές σας περιμένουν δίπλα από σημαντικά μνημεία .

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος με τα πολυάριθμα καταστήματα και καφέ, στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης, παρουσιάζει έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτι­στική δραστηριότητα. Η Βέροια είναι η μοναδική, στην Ελλάδα, φιλική προς τον πεζό πόλη, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, με προτεραιότητα στον πεζό και μία από τις λιγοστές πόλεις με ελεύθερο ασύρματο δίκτυο στο κέντρο της. Η Βέροια διαθέτει δύο χαρακτηριστικές πλατείες, την πλατεία Εληάς με την υπέ­ροχη θέα στον κάμπο της Ημαθίας και την πλατεία Ωρολογίου, που αποτελούν ορόσημα για τους επισκέπτες της πόλης. Εάν η επίσκεψη σας δεν συμπίπτει με κάποια τοπική γιορτή, φεστιβάλ ή εκδήλωση του Χώρου Τεχνών, μπορείτε να διασκεδάσετε στα τοπικά νυχτερινά κέντρα και μπαρ ακούγοντας ελληνική, ξένη και πολλές φορές παραδοσιακή μουσική. Μη ξεχάσετε να δοκι­μάσετε μερικά από τα κορυφαία κρασιά και τσίπουρα της περιο­χής που παράγονται από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ