Για Παιδιά & Έφηβους

Γιατί να γίνω Πρόσκοπος;

Όλοι οι γονείς μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία: να μπορέσουμε να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν υγιή και να εξελίσσονται σε αυτάρκεις και ανεξάρτητους ενηλίκους, δυνατούς σωματικά και ψυχικά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που η ζωή επιφυλάσσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιδιδόμαστε λοιπόν, «εξ απαλών ονύχων», σε έναν αέναο αγώνα αναζήτησης του καλύτερου σχολείου, των καθηγητών με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, των πιο «ψαγμένων» βιβλίων και των πιο συναρπαστικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων που θα γεμίσουν τον χρόνο των παιδιών μας δημιουργικά και εποικοδομητικά.

Οι θεμελιώδεις αλλαγές που έχει επιφέρει η ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας αλλά και στον κοινωνικό ιστό, έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό περιβάλλον, που δεν έχει πολλά κοινά με αυτό των δικών μας παιδικών χρόνων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν την πρωταρχική επιλογή των παιδιών και των νέων σήμερα για την επικοινωνία και την διασκέδασή τους. Κι εμείς ως γονείς καλούμαστε να αναγνωρίσουμε και να επιλέξουμε εκείνες τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα καταφέρουν να εξάψουν την φαντασία και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών μας, που έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν διαδικτυακά. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα έξοδα κάθε οικογένειας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές μας.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε εκείνη την εξωσχολική δραστηριότητα που θα συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά και ταυτόχρονα να είναι αρκετά οικονομική, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει αυτό το είδος», θα έλεγε κάποιος. Κι όμως, υπάρχει!

Υπάρχει, ζει, μεγαλώνει και εξελίσσεται μαζί με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια εδώ και 108 χρόνια. Και δεν είναι άλλη από την Ελληνική Προσκοπική Κίνηση.
«Αναχρονιστική» μπορεί να πουν μερικοί. Τι κάνουν; Περνάνε ακόμα γιαγιάδες απέναντι;

«Σύγχρονη και συναρπαστική» θα αντιτάξουν τα περισσότερρα από 25.000 μέλη της και θα έχουν πολλά επιχειρήματα για να μας πείσουν.

Σε ποιους απευθύνεται;

Ο Προσκοπισμός είναι μία παιδαγωγική κίνηση ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις (φύλου, εθνικότητας, φυλής, πίστης, οικονομικής κατάστασης).

Από τι ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς;

Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.

Πώς ακριβώς διαχωρίζονται οι ηλικιακές ομάδες στον Προσκοπισμό;

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών.

Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:Στα Λυκόπουλα (από 7 έως 11 ετών)

Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών)

Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών)

Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών)

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Σε τι διαφέρει ο Προσκοπισμός από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες;

Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι το παιδί μου θα είναι ασφαλές; (ιδιαίτερα όταν συμμετέχει σε δράσεις στη φύση)

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στο ύπαιθρο.

  • Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.
  • Πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.
  • Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δράσης που θα υλοποιήσουμε.
  • Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε τουλάχιστον ένα ενήλικο στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.
  • Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.
  • Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δράσης, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους.
  • Κατά τη διάρκεια της δράσης, υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα ενήλικα στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.

Παράλληλα, έχουμε υπογράψει ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάσει του οποίου έχουμε άδεια να πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των Προσκοπικών Τμημάτων δράσεις σε ελεύθερους χώρους, δασικούς και μη.

Γενικότερα, η προστασία των μελών μας από την έκθεση σε οποιονδήποτε κίνδυνο, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Προσκοπική Κίνηση και κύριο μέλημα όλων των ενήλικων στελεχών μας. Η Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αναγνωρίζοντας την μεγάλη ευθύνη που της αναλογεί, εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού αλλά και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με άλλους φορείς, όπως το εγχειρίδιο «Η ευθύνη μας» που συντάξαμε σε συνεργασία με το ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

Με τι ακριβώς θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί ένα παιδί μέσω του Προσκοπισμού;

Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες.
Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχια και κάνουμε δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε για τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.
Πραγματοποιούμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδευόμαστε από φορείς, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

Και τέλος, συμμετέχουμε στα κοινά, είμαστε δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούμε συνειδητά να επηρεάσουμε το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ