Οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι ο κορυφαίος εθελοντικός οργανισμός σύμφωνα με έρευνα

0
1379

Οι Πρόσκοποι (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) κατέκτησαν την υψηλότερη διάκριση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες προς την κοινωνία, σύμφωνα με την έρευνα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων».

Οι Πρόσκοποι αξιολογήθηκαν σε τρία πεδία δραστηριοποίησης: Εκπαίδευση, Περιβάλλον/Πολιτική Προστασία και Μετανάστευση/Πρόσφυγες. Και στα τρία παραπάνω πεδία συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και αξιολογήθηκαν με τέσσερα (4) αστέρια, την υψηλότερη αξιολόγηση που συγκεντρώθηκε από τις Μ.Κ.Ο. που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είχε τρεις υποκατηγορίες: Δράσεις για την Α’ βάθμια Εκπαίδευση, Δράσεις για τη Β’ βάθμια Εκπαίδευση & Δράσεις για την εκπαίδευση νέων (18-24 ετών). Και στα τρία πεδία δράσης (τόσο στις βασικές όσο και στις υποκατηγορίες), οι Πρόσκοποι αξιολογήθηκαν με 4 αστέρια στις κατηγορίες Οργάνωση και Διαφάνεια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, οι Πρόσκοποι είναι ο κορυφαίος φορέας με τους περισσότερους τακτικούς εθελοντές με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους!

Ο Γενικός Έφορος των Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες Πρόσκοποι εδώ και 109 χρόνια έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς εκατομμύρια ώρες κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς, αποτέλεσμα το οποίο αντικατοπτρίζεται και στη σχετική έρευνα. Τα αποτελέσματά της πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, για το μέλλον των Φορέων/Οργανώσεων και Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα. Πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι από τις 700 καταγεγραμμένες Οργανώσεις, μόλις 225 δέχτηκαν να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο και μόλις 107 το ολοκλήρωσαν. Επαναλαμβάνουμε ως Πρόσκοποι, ότι πρέπει άμεσα να οριστεί νομοθετικό θεσμικό πλαίσιο που να διέπει εθελοντικούς φορείς και Μ.Κ.Ο., με διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους.»

Η έρευνα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων» υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το HIGGS και με χρηματοδότηση από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση Ελληνικών Μ.Κ.Ο. ξεκίνησε να υλοποιείται την άνοιξη του 2018 με στόχο να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο αρχείο Μ.Κ.Ο. με κατηγοριοποίηση των τομέων δραστηριοποίησής τους.

Για να διαβάσετε τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας, πατήστε εδώ

Μάθετε περισσότερα για τους Προσκόπους στο: www.gineproskopos.gr 

[wpdm_package id=’2756′]

Πηγή : Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Αρθρογραφος : Ομάδα Σύνταξης

Ημ/νια Έκδοσης : 24/07/2019