Α’ Βοήθειες στο Βουνό

Όσα μέτρα ασφαλείας και να πάρετε, όσο μεγάλη πείρα και να έχετε, μπορεί να σας συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως για παράδειγμα, μια πτώση. Είναι φανερό, πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορείτε να περιμένετε βοήθεια από πουθενά αλλά παρά μόνο από τους συντρόφους σας. Είναι επίσης φανερό πως η βοήθεια αυτή έχει τεράστια σημασία. Μπορεί να σώσει ζωές. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ξέρετε όλες τις τεχνικές βοήθειας και διάσωσης και πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένος για τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να μην πανικοβάλλεται με το παραμικρό

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα για την υλοποίηση του προγράμματός του πραγματοποιεί Δράσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι Δράσεις πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες και τη μεθοδολογία του Κλάδου που ανήκει το Προσκοπικό Τμήμα και να λαμβάνουν υπόψη τις παιδαγωγικές ανάγκες των Λυκοπούλων,Προσκόπων, Ανιχνευτών και Μελών Προσκοπικών Δικτύων σε συνδυασμό με τους στόχους και τις επιδιώξεις του Τμήματος συνολικά.

Πριν διαβάσετε τα παρακάτω ανατρέξτε στον Τεύχος 10 , Κανονισμός Ασφάλειας Δράσεων

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Καθένας, που ασχολείται με το βουνό είναι υποχρεωμένος να δώσει βοήθεια, ακόμη κι αν πρέπει να διακόψει την πορεία του, προκειμένου να βοηθήσει κάποιον που έχει υποστεί ατύχημα.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Είναι πολλές οι φορές που προκαλούνται ατυχήματα κι αυτά κύρια από τον ανθρώπινο παράγοντα, παρά από τα υλικά. Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχουν πάντα ορισμένα ειδικά προβλήματα. Για την επιτυχία μιας διάσωσης απαιτείται ηρεμία και ψυχραιμία, καθώς και μεγάλη δύναμη θέλησης.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΡΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στις περιπτώσεις ατυχήματος στο βουνό, συχνά διαπιστώνει κανείς ότι δεν μπορεί να βοηθήσει μόνος του κάποιον τραυματισμένο, ιδιαίτερα όταν είναι απαραίτητη η παροχή πρώτων βοηθειών από ειδικούς (γιατρούς). Σε κάθε περίπτωση κάνουμε χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Βοήθειας «112», ο οποίος λειτουργεί και χωρίς ένδειξη σήματος στο κινητό. Επίσης μπορούμε να καλέσουμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο τηλέφωνο «2310310649». Εάν όμως δεν έχουμε κινητό τηλέφωνο τότε χρησιμοποιούμε το «Σήμα κινδύνου στα βουνά». Έξι φορές το λεπτό σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται οπτικά ή ακουστικά σινιάλα. Γίνεται ένα λεπτό διακοπή και επαναλαμβάνεται το σινιάλο μέχρι να πάρετε απάντηση. Η απάντηση των βοηθών είναι τρεις φορές στο ένα λεπτό παρόμοιο σινιάλο. Ένα λεπτό διακοπή και επανάληψη του σινιάλου.

Υπάρχει περίπτωση όμως το σήμα κινδύνου να παραμείνει αναπάντητο. Τότε πρέπει να φύγει κάποιος από την ομάδα να φέρει βοήθεια. Πριν φύγει όμως για βοήθεια, πρέπει να συντάξει μια γραπτή δήλωση ατυχήματος. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος να ξεχάσει μέσα στην ταραχή του κάποια λεπτομέρεια. Η γραπτή δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Τι ατύχημα έγινε, ποιος είναι ο τραυματισμένος, τι τραυματισμός είναι. Την ακριβή περιοχή της τοποθεσίας (αν είναι δυνατόν δύνονται και συνιστώσες). Την ώρα του ατυχήματος. Την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο του ατυχήματος (καιρός, έδαφος, δυνατότητα προσγειώσεως). Τα στοιχεία του ορειβάτη που βοηθά.

Ο τραυματισμένος, όμως, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να μείνει μόνος. Αν υπάρχουν κοντά άλλες ομάδες ορειβατών ζητήστε βοήθεια. Αν όμως είμαστε μόνοι και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κανένα τρόπο για κλήση παροχής βοήθειας -τότε και μόνο τότε- εγκαταλείπουμε τον τραυματία και φεύγουμε προσπαθώντας να βρούμε το δυνατόν συντομότερα βοήθεια με κάθε πρόσφορο τρόπο.