Μια ωραία παρέα Προσκόπων , στο Πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου»

0
1140

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει πιστοποιηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) για την υλοποίηση του προγράμματος «Πρόσκοπος του Κόσμου» (Scout of the World). Το πρόγραμμα αυτό είναι μια προσπάθεια της Προσκοπικής Κίνησης να ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους, ηλικίας 15 έως 26 ετών, ν’ ασχοληθούν με θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως το Περιβάλλον, η Κοινοτική Ανάπτυξη και η Ειρήνη και να αποκτήσουν τις γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που αρμόζουν σ’ έναν πολίτη του κόσμου.


Το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου, μέλη του Συστηματος μας μαζί με μέλη του 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων , είχαν την χαρά αλλά και την τιμή να συμμετάσχουν στην 6η “Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Εντευκτήριο Προσκόπων του Βύρωνα.

Το πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» είναι μια προσπάθεια της Προσκοπικής Κίνησης να ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους, ηλικίας 15 έως 26 ετών, ν’ ασχοληθούν με θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως το Περιβάλλον, η Κοινοτική Ανάπτυξη και η Ειρήνη και να αποκτήσουν τις γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που αρμόζουν σ’ έναν πολίτη του κόσμου.


Η αναγνώριση του Προσκόπου του Κόσμου πραγματοποιείται σε δύο στάδια, την Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου και την Εθελοντική Υπηρεσία του Προσκόπου του Κόσμου.

Το θέμα της φετινής Ανακάλυψης ήταν η Κοινοτική Ανάπτυξη. Οι Ανιχνευτές μας, τα μέλη Προσκοπικού Δικτύου αλλά και Βαθμοφόροι των δύο Συστημάτων που συμμετείχαν, συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν πληροφορίες σχετικές με το θέμα, μέσω συζητήσεων με εμπειρογνώμονες, παρουσιάσεων φορέων κ.λπ.. Επίσης, εκπαιδεύτηκαν, μέσω εργαστηρίων αυτοεξέλιξης, σε δεξιότητες χρήσιμες για την Εθελοντική Υπηρεσία τους, όπως τεχνικές επίλυσης προβλήματος, δεξιότητες επικοινωνίας, μεσολάβηση και διαπραγμάτευση κ.ά.

Με την ολοκλήρωση της Ανακάλυψης του  Προσκόπου του Κόσμου οι συμμετέχοντες  καλούνται  να προσφέρουν  εθελοντικά  τις  υπηρεσίες  τους  για  ένα  διάστημα  τουλάχιστον  δύο  εβδομάδων  πλήρους εργασίας (συνεχούς ή μη, τουλάχιστον 80 ωρών συνολικά) σε ένα πρόγραμμα σχετικό με το θέμα της Ανακάλυψης του Προσκόπου του Κόσμου

Οι Πρόσκοποί μας απόλαυσαν την συμμετοχή τους σε αυτή την πανελλήνια δράση, ανέπτυξαν νέους φιλικούς δεσμούς με άλλους Προσκόπους και συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους στην κοινωνία, όπου και οι ίδιοι ζουν και δραστηριοποιούνται.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την δράση αυτή, τον συνοδό βαθμοφόρο κ.Γιάννη Μπλατσιώτη καθώς και όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην δράση αυτή και ιδιαίτερα τους : κ.Βαϊνά Ηλία , κ.Καλογήρου Νικόλαο , κ.Μπεκιαρίδη Νικόλαο , κ.Μπούτση Γιώργο

Με Προσκοπικούς Χαιρετισμούς

Αργυρώ Πιστοφίδου , Αρχηγός 2ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βέροιας

Ανέστης Παντελίδης , Αρχηγός 5ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Παρακάτω Φωτογραφίες από το Πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» (Scout of the World) – Οργάνωση 6ης Ανακάλυψης Προσκόπου του Κόσμου.